Keti Koti
Wist u dat het 1 juli ‘Keti Koti’ is? Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’, verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden.
Menig bedrijf en HR-afdeling organiseert iets ter ere van Keti Koti. Hoe kun je het concreet maken?
Faciliteer een diner in de gemeenschappelijke ruimte. Of maak vermelding van Keti Koti in de personeelsnieuwsbrief. Gebruik tekst uit deze post.
Na ruim 200 jaar slavernij schaft Nederland op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af. De officiële herdenkingsceremonie vindt sinds 2009 plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. In 2023 heeft het kabinet een Herdenkingsjaar Slavernijverleden ingericht.
Het slavernijverleden is een zeer pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024, wordt hier in het hele koninkrijk extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.
Deze post is geïnspireerd op een kalender ontwikkeld door The Mind Office in opdracht van Divers OCW (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) die een cultuur van begrip en respect bevordert.
*Foto credit: muziek en danstheatervoorstelling UMA, Bijlmer Parktheater. ‘Beleef krachtige, vergeten verhalen van Afrikaanse vrouwen in de strijd tegen slavernij’. Uitagenda Rotterdam.