Intercultureel horloge
Een arbeids- of verkeersongeluk met letselschade komt altijd op een ongelegen moment. Werk- en privéleven worden ontwricht. De gemiddelde Nederlander weet om te gaan met een bezoek aan de huisarts, eventuele opname in een ziekenhuis, behandeling door specialisten, medicijnen, fysio, nazorg, contacten met overheidsinstellingen e.d.
Echter, als het slachtoffer een Nederlander met een niet-westerse achtergrond is, dan ‘tikt’ het horloge van deze patiënt of slachtoffer soms anders dan het horloge van de Nederlandse arts of instelling. Qua cultuur zijn er andere ervaringen, verwachtingen en waarden van het land van herkomst.
Rugzakjes uit Ukraine, Rusland en Syrië
Terwijl we voor de Nederlandse buis zitten worden we geconfronteerd met beelden van migranten uit allerlei oorlogsgebieden. Voor medewerkers van Inter-Focus is het geen reality show maar realiteit.
Het bureau van Inter-Focus zit onder hetzelfde dak als de stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije. Zodoende worden er veel ervaringen over en met migranten gedeeld. Migranten met een arbeids- of verkeersongeval of anderszins arbeiders met een migratieachtergrond werkzaam bij een Nederlandse werkgever kloppen bij Inter-Focus aan voor hulp.
Migranten, vluchtelingen, maar ook redelijk goed geïntegreerde Nederlanders met een niet-westerse achtergrond hebben vaak een regionaal (lijdens) verhaal dat ze dagelijks in hun geheugen of ‘rugzakje’ meetorsen. Natuurlijk, we hebben allemaal onze zorgen. Maar het onbegrip en onverschilligheid die door Nederlanders met een niet-westerse achtergrond wordt ervaren bij Nederlandse hulpverleners is niet bevorderend voor een goede integratie.
Migratiestress
Fysieke klachten als gevolg van een ‘normaal’ ongeval is al moeilijk te verwerken. Als daar migratie gebonden, vaak emotionele stressklachten uit oorlogsgebieden bijkomen dan zijn deze nog moeilijker te herkennen en dus (professioneel) te verwerken door Nederlandse hulpverleners. Oorzaken van migratiestress zijn onzekerheden m.b.t. verblijfstatus, bureaucratie, taal, verlies, trauma, heimwee, zorgen over achterblijvers en familie.
Vingertoppen onder betonplaat
Een relatief klein ongeluk of (onbegrepen) ongemak kan uitgroeien in een duur re-integratieprocedure als voorgenoemde, achterliggende culturele en/of migratiestress niet herkend wordt.
Praktijkvoorbeeld: Ali de magazijnmedewerker die een betonplaat op zijn vingers heeft gekregen. Of: Ahmet de logistieke medewerker die door een onbekende op de werkplaats is overreden. Of: Ayşegül die op haar fiets door een personenauto is overreden in een autoluwe buurt. Dit soort praktijkvoorbeelden zullen de komende weken op deze website verder geïllustreerd worden.
Voorkom hogere kosten
Volgens het CBS 2018 jaarrapport is de gezondheid van (autochtone) Nederlanders doorgaans beter dan de van personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze laatste hebben vaak hogere zorgkosten en ervaren hun eigen gezondheid minder vaak als goed. Voorkom hogere ziekte en/of re-integratiekosten door intercultureel te leren luisteren en begrip op te brengen.
Neem contact op met Inter-Focus om een interculturele training op maat te laten maken voor uw bedrijf. Maak handig gebruik van de jarenlange ervaring die het bureau heeft opgedaan met intercultureel gerelateerde cliëntdossiers in opdracht van verzekeraars, belangenbehartigers, bedrijven/bedrijfsartsen en Arbodiensten.