Turkse en Arabische arbeidsdeskundigen. Waar zijn ze?
Er is een toenemende behoefte aan arbeidsdeskundigen met een niet-westerse achtergrond. Met name aan arbeidsdeskundigen van Turkse of Arabische komaf is een groot gebrek. Dat stelt de Turks-Nederlandse ondernemer Ethem Emre. Hij doet daarom een oproep aan arbeidsdeskundigen: “Maak jonge mensen met een migratieachtergrond enthousiast voor het vak van arbeidsdeskundige. Het bedrijfsleven vraagt erom. Helaas zijn Turkse, Arabische en uit de Balkan landen afkomstige arbeidsdeskundigen op de vingers van een hand te tellen. Er is nieuwe instroom nodig van jongeren.”
Ethem Emre is al zo’n veertig jaar actief als intercultureel ondernemer en de laatste tien jaar eigenaar van letselschade adviesbureau Randstad Personenschade, dat zich specifiek richt op mensen met een migratieachtergrond. Daarnaast is hij sinds vijf jaar met Inter-Focus Interculturele Experticecentrum ook actief op het gebied van re-integratie, mediation, arbeidsdeskundig advies en herstelcoaching van ongevalsslachtoffers met een niet-westerse culturele achtergrond. Inter-Focus wil ook een zakelijk platform zijn voor alle interculturele professionals die al in de arbeidsmarkt actief zijn. Daarnaast wil het bedrijf kennis overdragen aan autochtone arbeidsdeskundigen, bijvoorbeeld via interculturele communicatie trainingen. Want volgens Emre is het belangrijk dat niet-westerse werknemers worden bijgestaan door professionals die de taal en cultuur begrijpen. “Dossiers van niet-westerse letselschadeslachtoffers worden te vaak gezien als risicovol”, stelt hij. “En dat is een gevolg van de witte verzekeringswereld, waar nog weinig diversiteit te bekennen is.” Aan de slachtofferkant ziet hij wel dat er steeds meer interculturele belangenbehartigers komen. Een goede zaak, vindt hij. “Als je als Nederlander pech hebt in Turkije, word je toch ook het liefst door een Nederlander bijgestaan?” Hij signaleert dat er in de letselschade de laatste tien, vijftien jaar veel interculturele belangenbehartigers zijn bijgekomen. Maar het arbeidsdeskundig werkveld blijft achter. “Er is wel een beperkt aantal arbeidsdeskundigen met een Turkse of Arabische achtergrond, maar die werken meestal bij UWV. De arbeidsdeskundigen in de private sector zijn op de vingers van een hand te tellen.”
Het vindt het belangrijk dat er meer komen en vraagt arbeidsdeskundigen goed om zich heen te kijken om talentvolle, jonge niet-westerse mensen over het vak van arbeidsdeskundige te vertellen en ze enthousiast te maken. “Omdat zij de taal, de cultuur en de normen en waarden kennen, zijn zij veel beter in staat om knelpunten op te lossen die ontstaan bij werknemers met een migratieachtergrond. Het kan leiden tot een beter re-integratie resultaat”, aldus Emre. De ondernemer heeft onlangs de Stichting Intertalenten opgericht, dat afgestuurde hoger opgeleiden adviseert en begeleidt naar kansrijke sectoren in de arbeidsmarkt. Intertalenten wil uitgroeien tot een herkenbaar netwerkplatform voor verschillende culturen en succesvolle professionals.