Waar gaat het Offerfeest over?
Wist u dat het 16 juni ‘Eid-al-Adha’, oftewel Offerfeest is? Het Offerfeest of het Grote Feest is het tweede eid-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren voor God.
Het verhaal, dat zowel in de joodse Thora, het christelijk Oude Testament en in de Koran voorkomt, is bedoeld om aan te tonen hoe toegewijd Abraham was naar zijn God dat hij zelfs bereid was om zijn zoon te offeren. Tot deze hem stopte en hem een lam gaf om in diens plaats te offeren.
Menig bedrijf en HR-afdeling zullen nu spontaan roepen “waarom zou ik daar wat mee doen – en hoe maak ik dat concreet?”
Waarom? Omdat interesse en respect tonen aan uw medewerkers zich terugbetaalt. Noem het loyaliteit, inzet, teambuilding en ga zo maar door. Wel zo nuttig in de huidige arbeidsmarkt.
Hoe? Geef wat ruimte aan medewerkers met een moslim achtergrond. De dag voorafgaand aan het Offerfeest is een dag van bezinning (Arafa). Liefdadigheid speelt een belangrijke rol door aan de minderbedeelden te denken en actief giften te doen. Tijdens het driedaagse Offerfeest kleedt men zich netjes aan en gaat naar de moskee om samen te bidden.
Tijdens Eid-al-Adha is het gebruikelijk dat men een schaap slacht in nagedachtenis aan het offer van Ibrahim. Het schapenvlees wordt gedeeld en voornamelijk aan de armen gegeven. Voor sommige mensen is het gebruikelijk geworden om niet zelf een dier te (laten) slachten, maar om een geldsom over te maken naar een stichting die het vlees geeft aan mensen in arme landen die het echt nodig hebben.
Deze post is geïnspireerd op een kalender ontwikkeld door The Mind Office in opdracht van Divers OCW (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) die een cultuur van begrip en respect bevordert.