Wat maakt Serpil Tascioglu een Turks rolmodel?
Een Turkse naam boven een social media post over ASML in het kader van ambitieus Nederlands industrieel innovatiebeleid. Dat zouden we vaker moeten tegenkomen. Je wordt nieuwsgierig: hoe heeft zij dat geflikt?
Culturele diversiteit als kracht in een bedrijf en culturele sensibiliteit als talentvol vermogen hebben keer op keer hun waarde bewezen. Serpil Tascioglu, met haar indrukwekkende carrière bij onder andere Unilever en, sinds 8 maanden, directeur Topsectoren en Industriebeleid bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, belichaamt dit principe. Waar is haar persoonlijke reis begonnen?
Haar verhaal begon in Turkije. Een stevige intellectuele ontwikkeling was belangrijk voor haar ouders. De auto van haar vader zat vaak vol met cadeautjes, chocola en veel boeken voor Serpil. Kenmerkend voor de cultuur waarin Serpil opgroeide was het delen van je eigen bezit. Boeken die uitgelezen waren, deelde men op school met anderen. Typisch Turks is het collectieve, in vergelijking met het meer individualistisch georiënteerde Nederland.
In de jaren zeventig was haar vader als Turkse gastarbeider naar Nederland gekomen waar hij als tolk voor andere gastarbeiders fungeerde. Serpil ging naar de Mavo, vervolgens de Havo. Haar leraar economie vertelde over voedseloverschotten die werden vernietigd om de economie te beschermen. Dit riep bij haar vragen op, vooral omdat er in Afrika mensen honger leden. Ze kon de redenering achter deze praktijk maar niet begrijpen…
Serpil’s professionele loopbaan begon als stagiaire bij Unilever. Zij kwam op het netvlies van toenmalig CEO, Paul Polman. Deze internationaal gerenommeerde ‘duurzaamheids Paus’ herkende de kracht van diversiteit in Serpil. Op termijn mocht zij in 2016 het Unilever Global Foods Innovation Centre (HIVE, Wageningen) gaan oprichten.
Haar visie op duurzaamheid en waarde creatie heeft niet alleen Unilever geholpen, maar ook tal van anderen geïnspireerd in andere functies (SER Topvrouwen Nederland; Visiting Lecturer Nyenrode Business University en Cambridge). Nu dus directeur Topsectoren en Industriebeleid bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Toe maar.
Een cruciaal element in Tascioglu’s succes is haar vermogen om culturele diversiteit te integreren. De Turkse cultuur, met haar nadruk op gastvrijheid, wederzijds respect, oriëntatie op het collectief (familie, groep, bedrijf, sector) en hiertussen verbindingen weten te leggen heeft niet alleen haar persoonlijk verrijkt, maar ook haar werkgevers.
Bij Inter-Focus volgen we sinds geruimere tijd high potentials zoals Serpil Tascioglu. We zijn trots om te zien hoe zij telkens weer hun weg vinden naar succes. Hun verhalen inspireren ons netwerk en bevestigen het belang van diversiteit en culturele sensibiliteit.
Maar hoe ga je om met medewerkers met een niet-westerse achtergrond als het onverhoopt fout gaat? Of nu hoog of laag geschoold, ambtenaar of fabrieksmedewerker: er zijn interculturele capaciteiten nodig om een gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerker met een migratieachtergrond te reintegreren in het arbeidsproces.
Vraag vrijblijvend naar de Inter-Focus training Interculturele Communicatie en Cultuursensitiviteit voor deskundigen.
* Foto credit (23-5-2024) ASML logo is seen near computer motherboard in this illustration taken January 8, 2024. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration Purchase Licensing Rights
Artikel deels geinspireerd op artikel van Grieteke Meerman, MT/Sproud, 7-11-2022.