Turkse Warmte in Nederlandse Zorg: Klankkast Meral Geeft Thuisgevoel
Stel dat u een deur kunt openen naar uw bekende, vertrouwde verleden. Vervolgens neemt de stem van ‘Meral’ u mee op reis met verhalen die uw herinneringen in uw moederland doet herleven, bijvoorbeeld Turkije. Een droom of fantasie? Nee hoor; sinds kort gebeurt het in de zorgsector.
Dit hartverwarmende initiatief heet ‘Klankkast Meral’. Een meubelstuk geeft (dementerende) ouderen met een Turkse achtergrond het gevoel van thuiskomen in Turkije – maar dan in een Nederlandse zorginstelling.
Op speelse wijze kunnen allerlei deurtjes worden geopend waarna de bezoeker wordt begroet met een verhaal, een bekende anekdote, muziek of foto’s. De ogen blijven niet lang droog bij het zien van traditionele huishoudelijke voorwerpen, Türk çayı (Turkse thee) ceremonie benodigdheden, typische kruiden en bloemen uit de bergen, etc.
Deze verhalen die herinneringen oproepen aan Turkije, maar ook hun werk in Nederland, hebben een diepgaande impact. Het creëert begrip en dus verbondenheid tussen Turks-Nederlandse cliënten of patiënten (gewend aan ‘groepscultuur’) en Nederlandse zorgmedewerkers (‘individuele cultuur’).
Wereldwijd kunnen we de culturen grofweg onderverdelen in warme en koude culturen. De meeste Nederlanders met een migratieachtergrond komen uit een warme cultuur, terwijl ‘allochtone’ Nederlanders een koude cultuur hebben. Denk concreet aan Ik-cultuur vs. Groepscultuur; Schuld vs. Schaamte; Taak vs. Relatiegericht; Direct vs. Indirect terwijl ook de tijdsbeleving anders is.
Hoe is dit Turks-Nederlandse initiatief gegroeid? Een medewerker van Inter-Focus (Peter) sprak in mei 2022 een goede kennis, Lubert. Deze had vergelijkbare klankkasten voor andere doelgroepen in meerdere provincies gelanceerd, ook in België. Het advies van Peter werd ingezet bij een subsidieaanvraag. Maar Meral bestaat eigenlijk dankzij veel geduld en ‘Liefdewerk oud papier’.
Bekijk video over de klankenkast Meral in actie.
Laten we de bevolkingsstatistieken van CBS erbij halen. In 2020 telde Nederland 357.000 55-plussers met een niet-westerse migratieachtergrond. In 2050 zullen dit 1.8 MLN ouderen zijn. Islamitische ouderen hebben de verwachting dat hun kinderen de zorg op zich zullen nemen. Echter na verloop van tijd wordt dit door de kinderen als moeizaam ervaren vanwege hun werk (bron: moslimdenktank/ouderenzorg).
Wie wint wat?
Inter-Focus heeft de mogelijke ‘winst’ op een rijtje gezet voor belanghebbenden. Deze zijn de directeur van een zorginstelling, zorgmedewerkers, cliënten en ook de familieleden.
Neem contact met Inter-Focus als u wilt sparren over het opzetten van dergelijke, nieuwe interculturele initiatieven.
U kunt ook gebruik maken van een bestaande, algemene interculturele sessie/lezing door Inter-Focus uit te nodigen in uw onderneming.