Op (intercultureel) bezoek bij het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde
“Snel zekerheid in arbo dossiers”, een slogan van het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde (IKA), heeft recentelijk een kennis boost gekregen dankzij interculturele training van Inter-Focus.
IKA geeft onafhankelijk advies in arbeids- en verzuimdossiers. Zij slaan een brug tussen reguliere zorg en arbozorg. Men ondersteunt daarmee de bedrijfsarts, werkgever en werknemer.
Vol verwachting had een groep van 20 bedrijfsartsen werkend voor IKA, praktijkopleiders en AIOS Bedrijfsgeneeskunde (arts in opleiding tot specialist arbeid en gezondheid) zich 21 maart aangemeld voor de Interculturele Interactieve Lezing van Inter-Focus.
Expert-sprekers: Reint Rengers (arbeidsdeskundige/verzuimmanager), Ali Senturk (gecertificeerd register arbeidsdeskundige) en Peter Wolters (Diversiteit, HRM en LGBT-adviseur).
Tijdens de introductie werd een uiteenzetting gegeven van vijf praktische levensstijlen van Nederlanders met een niet-westerse achtergrond. Deze hebben gelijksoortige maar ook afwijkende wensen t.o.v. werk, vrijetijdsbesteding, wonen, gezondheidszorg etc. Dergelijke categorisering kan nuttig zijn voor een arts, echter men dient er voor te waken dat er geen stereotypering of vooroordelen uit voortvloeien.
Een levendige discussie kwam op gang tijdens het programmapunt ‘begripvol luisteren arts – cliënt’. Intercultureel luisteren is van belang in een re-integratieproces omdat artsen een beeld en typologie moeten kunnen schetsen van de patiënt om vervolgens met relevante instrumenten aan de slag te kunnen gaan.
Verder is bij allochtonen vaak sprake van een andere ziektebeleving waarover men moeizaam openlijk over spreekt. Er zijn bevolkingsgroepen waar gezichtsverlies voorkomen belangrijker is dan gezond worden. Mocht een arts bepaalde signalen niet opvangen dan kan men de hulp van Inter-Focus experts inroepen.
Alleen een tolk is soms niet afdoende. Ali Senturk pleitte voor de inzet van een arbeidsdeskundige die tegelijkertijd de taal van de patiënt spreekt en de cultuur begrijpt.
Twee praktijkcases werden gepresenteerd. Selectie:
“Een ogenschijnlijk onschuldige aanrijding auto- fietser in een rustig woonerf heeft voor de heer Sakani verstrekkende gevolgen. Kleine lichamelijke euvels kunnen moeilijk traceerbaar zijn. Ook het loopbaanperspectief kan een uitdaging zijn voor een laaggeschoold letselslachtoffer met een niet-westerse achtergrond”. Situatieschets (…).
De deelnemers werd gevraagd in kleine groepen te overleggen over mogelijke geschikte functies en/of aanvullende opleiding op vraag van de opdrachtgever, een verzekeringsmaatschappij.
Het nuttig werd met het leuke gecombineerd in het onderdeel Lekker kwartetten! De deelnemers werd gevraagd het correcte antwoord te raden in de categorie ‘arbeidsongeschikten’, ‘Nederlanders met een migratieachtergrond’ en ‘leeftijd’.
Reint Rengers modereerde deze sessie met verve en stimuleerde de nodige interactie in discussies.
Bonus: voor dergelijke nascholing werden accreditatiepunten aangevraagd en voor de artsen in opleiding kon de nascholing worden toegevoegd als keuze onderwijs.
Inter-Focus put haar (presentatie) kennis uit jarenlange opvolging van ziekte- en arbeidsongeschiktheid re-integratie dossiers van opdrachtgevers. Verder zijn er onder het dak van Inter-Focus allerlei interculturele netwerken en initiatieven.