Forse stijging ziekteverzuim
Het is een trend van de afgelopen jaren die wij in onze dossiers terugzien, het ziekteverzuim steeg in alle sectoren, en alle bedrijven. Van de kleine, waar het iets afnam ten opzichte van 2021, en waar traditioneel het ziekteverzuim het laagst is, tot de grootste, waar dat het hoogst is. Natuurlijk weten we allemaal dat corona daar aan ten grondslag ligt, maar is dat alles?
Waar het in het kleinbedrijf (tot 10 werknemers) iets afnam in het derde kwartaal, van 3,2 naar 2,8%, nam het in het middenbedrijf (tot 100 werknemers) juist toe van 4,2 naar 4,5%, net als in het grootbedrijf (>100 werknemers), van 5,1 naar 5,7% (Bron CBS). Nu gaat het hier om gemiddelden, sommigen, waaronder de verzuimafdeling van Interpolis, melden een nog grotere stijging.
Er zijn sectoren die er met kop en schouders bovenuit steken. Neem de zorgsector. Het ziekteverzuim in de zorgsector was in 2022 hoger dan ooit tevoren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van verzuimdatabedrijf Vernet. Het verzuimpercentage over 2022 kwam uit op 8,36. Dat betekent een stijging van 15 procent ten opzichte van het jaar 2021 waarin een verzuimpercentage van 7,29 werd gemeten (Bron: De Zorgkrant). Maar ook onderwijs en de industrie kampen met hoge verzuimcijfers.
De oorzaken zijn over het algemeen wel bekend, corona zorgt branchebreed voor een hoger ziekteverzuim. De hogere werkdruk, doordat overgebleven personeel een tandje bij moet zetten, zorgt ook voor extra uitval. Het tekort aan kandidaten, waardoor vacatures niet vervuld kunnen worden werkt daaraan eveneens niet mee. Dat zagen we het afgelopen jaar onder andere in de zorg en het onderwijs. Het vaker en langer uitvallen (psychisch verzuim) kan uiteindelijk tot een burn-out leiden.
Werkgever verantwoordelijk voor verzuim
Sinds de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter is de werkgever verantwoordelijk voor de begeleiding bij verzuim van zijn werknemers. Het is dan ook verstandig als werkgevers er alles aan te doen om uitval te voorkomen. Bij een modaal inkomen in 2023 van € 38.000,= per jaar betekent dat voor de werkgever dat het hem ongeveer € 235,= per dag kost. Natuurlijk zou het niet alleen om de financiële prikkel moeten gaan om uitval te voorkomen, een gezonde werknemer, waar je voor zorgt, is je ambassadeur, maar het laat wel zien dat het voorkomen van uitval loont. Als werkgever wil je graag gezonde werknemers.
Gezonde werknemers krijgen
Iedere werknemer is anders. Dat geldt zeker voor zieke werknemers met een interculturele achtergrond. De ziektebeleving kan anders zijn (culturele achtergrond, familietradities) wat invloed kan hebben op de bepaling van de belastbaarheid en re-integratie. Inter-Focus heeft de kennis in huis om u daarbij te helpen.
Culturele expertise en persoonlijke begeleiding, afgestemd op de specifieke kenmerken van uw niet-westerse werknemer. Uiteraard volgen wij daarbij de bekende, reguliere processtappen. Re-integratie en een inzetbaarheid op korte termijn en het ‘binnen de poort’ houden van uw personeel is het doel.
Doe het niet alleen
Dreigt uw werknemer uit te vallen, of is deze net uitgevallen? Speelt ook de niet-westerse achtergrond een rol? Wacht dan niet langer en schakel ons in. Kijk op onze website of vraag vrijblijvend telefonisch informatie: 088-808 78 94