Zonnepanelen en valpartijen, en wat doet de Arbeidsinspectie dan?
We worden ons steeds meer bewust van de energiecrisis, hoe kunnen we energie besparen, wat kunnen we zelf doen aan energie opwekken. Dus kijken we ook vaak naar het plaatsen van zonnepanelen op ons dak, zowel als particulier als bedrijfsmatig. Je gaat uitgebreid informeren, en als je dan een paar offertes hebt, kijk je naar de levertijd. Afhankelijk van het aantal te plaatsen zonnepanelen moet je nog wel even wachten. Intussen hebben de bedrijven, die zonnepanelen plaatsen, zo te zien genoeg werk.
Snel werken?
En als ze dan geplaatst worden, gaat het door de werkdruk niet altijd zoals het moet. Afgelopen week was het ruimschoots in het nieuws, bij de plaatsing van zonnepanelen gebeuren nogal wat ongevallen. De Nederlandse Arbeidsinspectie deed daar onderzoek naar, zij vindt dat er meer aandacht moet komen voor veiligheid bij de installatie van zonnepanelen. Ze hebben geturfd, in de periode van januari 2021 tot maart 2022 telde de inspectie meer dan veertig ongelukken en in de afgelopen drie jaar waren er vier ongelukken met dodelijke afloop.
De NOS meldt het volgende: “In de periode januari 2021-maart 2022 ging het om 150 meldingen. Bij de onderzochte meldingen werd in meer dan 70 procent van de gevallen inderdaad onveilige werksituaties geconstateerd. Bij 80 procent van de geconstateerde ongevallen viel een monteur van of door een dak. In meer dan de helft van die gevallen liep een monteur een of meer breuken op. 20 procent hield aan een ongeval hoofdletsel over en in 10 procent van de gevallen was dit blijvend letsel.”
Werkgever verantwoordelijk voor veilige werkomgeving
Het zijn best wel veel ongevallen met een slechte afloop, ongevallen die veelal voorkomen hadden kunnen worden als er sprake was van een veilige werkomgeving. De veilige werkomgeving, waarvoor de werkgever verantwoordelijk is.
RTL-Nieuws meldt over de veiligheidsvoorschriften: “Ook wordt er volgens de controlerende instantie ‘veel te vaak’ niet of onvoldoende gewerkt volgens de veiligheidsvoorschriften. Het gaat bijvoorbeeld om installateurs die panelen via ladders omhoog brengen. Ook ontbreken er vaak steigers, leuningen of dakrandbeveiliging die valgevaar kunnen voorkomen. De Arbeidsinspectie zegt hiervoor boetes te hebben uitgedeeld.”
Een ongeval, en dan?
Als sprake is van een arbeidsongeval moet de werkgever, als er blijvend letsel wordt verwacht of een ziekenhuisopname het gevolg is, of een dodelijke afloop, dit ongeval melden bij de Arbeidsinspectie. Dat wordt omschreven in de Arbeidsomstandighedenwet. In bijzondere gevallen doet de Arbeidsinspectie zelf onderzoek, zoals bijvoorbeeld bij ongevallen met zeer ernstig letsel of dodelijke afloop. Maar veelal moet de werkgever sinds kort zelf onderzoek doen.
Onderzoek door werkgever
Op de website van de Arbeidsinspectie wordt daarover het volgende gemeld: “In de meeste gevallen wordt de werkgever gevraagd zelf onderzoek te doen naar het arbeidsongeval. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren en wat de directe- en basisoorzaken van het ongeval zijn. Op basis van het onderzoek maakt de werkgever een rapportage met verbeterplan. Het doel hiervan is dat de werkgever leert van het arbeidsongeval en de veiligheid in het bedrijf verbetert. Zo kan herhaling van het ongeval worden voorkomen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie beoordeelt de werkgeversrapportage en het verbeterplan. Wanneer de rapportage en het verbeterplan voldoende zijn dan wordt het onderzoek afgesloten. Tijdens een mogelijke vervolginspectie controleert de Arbeidsinspectie of de werkgever de acties en maatregelen uit het verbeterplan heeft uitgevoerd. Wanneer dat niet het geval is, zal de Arbeidsinspectie handhaven.
Zijn de werkgeversrapportage en het verbeterplan uiteindelijk onvoldoende? Dan doet de inspecteur verder onderzoek naar het arbeidsongeval. Als sprake is van overtreding van de wettelijke regels dan kan de inspecteur een boeterapport opmaken. De werkgever kan een boete krijgen en moet maatregelen treffen om een herhaling van het ongeval te voorkomen.” Voor meer informatie kunt u de website van de Arbeidsinspectie raadplegen: https://www.nlarbeidsinspectie.nl/onderwerpen/ongevalsonderzoek
Hulp bij onderzoek
Met de krapte op de arbeidsmarkt wordt door installateurs vaak gebruik gemaakt van zzp-ers, of mensen meteen niet-westerse achtergrond, die veelal de Nederlandse taal niet machtig zijn en een andere culturele achtergrond hebben. Wij van Inter-Focus kunnen ons voorstellen dat dan een onderzoek met interviews, zoals gewenst door de Arbeidsinspectie, op problemen kan stuiten. Wellicht dat Inter-Focus u daarbij kan helpen. Als er dan al sprake is van een bedrijfsongeval met letsel, en daarbij moet ook nog eens op termijn de werknemer begeleid worden in de re-integratie, sla dan twee vliegen in één klap. Bel vrijblijvend voor informatie tel: 088-808 78 94.