Hoofd Nederlandse Vereniging Intensive Care: “Diversiteitsbeleid nodig voor ernstig zieke niet-westerse mensen”
IC-artsen moeten in de toekomst op een andere manier omgaan met patiënten met een niet-westerse achtergrond. Dat zegt het hoofd van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), de heer Van der Horst, tegen de NOS.
Reden: Turkije heeft in coronatijd tientallen patiënten binnen Europa waaronder Nederland opgehaald. Het gaat om patiënten die erg ziek waren en bij wie de Nederlandse artsen geen perspectief meer zagen voor verdere behandeling. Maar in Turkije zijn deze patiënten wel verder behandeld.
In Nederland hebben artsen afspraken gemaakt over wat een waardig bestaan betekent. Hier wordt het bijvoorbeeld als zinloos gezien om patiënten in leven te houden die geen uitzicht op herstel hebben, aan de beademing liggen en niet kunnen communiceren.
Het is niet de bedoeling om deze afspraken te veranderen, of ze aan te passen voor mensen met een niet-westerse achtergrond, aldus Van Der Horst. Wel moet het beleid volgens hem beter uitgelegd worden.
Van der Horst (NVIC) “Door verschillen in achtergrond en cultuur wordt soms verschillend naar situaties gekeken. Er komen steeds meer mensen met een niet-westerse achtergrond. Dat is gewoon de nieuwe werkelijkheid.”
Inter-Focus is verheugd dat de noodzaak voor betere communicatie met Nederlanders met een niet-westerse achtergrond wordt ingezien. In arbeidsongeschiktheid gerelateerde re-integratietrajecten tussen verzekeringsmaatschappijen en patiënten wordt middels gepaste taal en cultuur meer begrip en daardoor vooruitgang geboekt.
Ook de stichting KvK Nederland-Turkije brak vorig jaar tijdens de pandemie een lans voor het ‘overhevelen’ van Nederlandse patiënten naar moderne Turkse ziekenhuizen. Lees persbericht.
Bron: NOS.