Wie bouwt een (cultuur sensitieve) brug tussen overheid, bedrijfsleven en statushouders?
80.000 statushouders zijn beschikbaar voor de huidige krappe arbeidsmarkt. De vraag is niet alleen wie het aanbod van deze statushouders met de vraag van overheid en werkgevers bij elkaar brengt. De vraag is ook wie bemiddelt in gevallen van letselschade, arbeidsongeschiktheid of culturele onduidelijkheden…
Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken ging laatst in gesprek met ambitieuze, goed geschoolde, maar tevens bezorgde Turkse vrouwen in Amsterdam-Oost. Tijdens dat gesprek kwam ter sprake dat van de 442.000 openstaande vacatures, IT de meeste kansen biedt.
Bedrijven die werkprogramma’s faciliteren voor statushouders in hun eigen sector, zijn o.a. Arcadis, IKEA, Hack For Future, Microsoft, PON, Rabobank, Talent voor Transitie, Triodos, VodafoneZiggo, tevens instellingen, waaronder Belastingdienst en UWV.
Maar werkgevers zien een aantal beren op de weg. Cultuur, taal en het begeleidingstraject op de werkvloer worden als (financieel) riskant gezien (bron: Financieel Dagblad, 14 april).
Niet nodig en jammer, volgens Inter-Focus. Dit intercultureel expertisebureau boekt goede resultaten met dialoog. Preventief in de vorm van interculturele lezingen/trainingen. Ook in geval van letselschade, conflicten of ‘onduidelijkheden’ tussen werkgever en werknemers met een migratieachtergrond. De dialoog begint vaak met Turkse linzensoep met aan tafel een Nederlandse arbeidsdeskundige, reïntegratiecoach of een juridisch expert, die allemaal (ook) een migratieachtergrond hebben.
De minister lanceerde recentelijk haar plan ‘Statushouders aan het werk’. Gemeenten worden daarin gepord aan de slag te gaan met ‘startbanen’. Hierin worden werk en inburgering gecombineerd. Wij wensen de gemeenten en VNG veel succes! En komen jullie er niet uit bij de statushouders?
Neem dan eens contact met Inter-Focus op!