top of page

Uw medewerker dreigt ‘buiten de poort’ te vallen…

Vanwege een nieuwe levensfase of conflicten kan een kink in de (werk)kabel ontstaan. Onze carrière coaches en interculturele communicatie experten staan paraat. Zaak is begrip te kweken tussen leidinggevende en werknemer met andere culturele achtergrond. Dit vergt een adequaat (tweede spoor) traject wat persoonlijke aandacht en interculturele kennis vergt.
 

Diensten
✓ Interculturele communicatie trainingen
✓ Loopbaan coaching – outplacement trajecten
✓ Wandel coaching

U wenst gezonde medewerkers...

Maar iedere medewerker is anders. Dat geldt zeker voor zieke medewerkers met een interculturele achtergrond. De ziektebeleving kan anders zijn (culturele achtergrond, familietradities) wat invloed kan hebben op de bepaling van de belastbaarheid en re-integratie.

Wij bieden...

Culturele expertise en persoonlijke begeleiding afgestemd op de specifieke kenmerken van uw niet-westerse cliënt. Uiteraard volgen wij daarbij de bekende, reguliere processtappen. Re-integratie en een inzetbaarheid op korte termijn en het ‘binnen de poort’ houden van uw personeel is het doel.

Inter-focus-diensten.png

Diensten

  • Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever zorgen voor een tijdige en adequate verzuim- en re-integratieaanpak. De regels die hierbij gelden zijn vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter, de Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar en de Beleidsregels beoordelingskader poortwachter (met bijlage).

     

    De Wet Verbetering Poortwachter beschrijft tot in detail voor wat er moet gebeuren als er sprake is van langdurig verzuim van uw medewerker. Zo worden er een probleemanalyse, een plan van aanpak en een eerstejaarsevaluatie opgesteld. De documenten vormen onderdeel van een re-integratiedossier dat bij een claim op een WIA-uitkering door het UWV getoetst wordt, de zogenaamde re-integratieverslagtoets (RIV-toets). 

     

    Bij ziekte van zijn werknemer moet de werkgever ervoor zorgen dat het functioneren van de werknemer in de arbeid zo snel en volledig mogelijk wordt hersteld, waardoor een onnodig beroep op een uitkering wordt voorkomen. Bij het toetsen van de re-integratie-inspanningen stelt UWV vast of werkgever en werknemer in redelijkheid konden komen tot de re-integratie-inspanningen die zijn gedaan. UWV doet dat aan de hand van het re-integratieverslag (RIV) dat de werkgever en de werknemer samen opmaken.

     

    Als een werknemer door ziekte bijna een jaar uit de roulatie is (of eerder als er sprake is van een medische eindsituatie of richting aan de re-integratie moet worden gegeven), komt de arbeidsdeskundige in beeld om een arbeidsdeskundig onderzoek af te nemen. Met het arbeidsdeskundig onderzoek adviseert de arbeidsdeskundige over de re-integratiemogelijkheden van de werknemer. Andere taken, minder werken, verplaatsing naar een andere afdeling of op zoek gaan naar nieuw werk bij een andere werkgever. De arbeidsdeskundige onderzoekt samen met werkgever en werknemer op welke manier de werknemer weer aan de slag kan of kan blijven.

     

    Waar gaat het onderzoek over 

    De arbeidsdeskundige gaat afzonderlijk in gesprek met de werkgever en de werknemer. Daarna vindt er gezamenlijk een afsluitend gesprek plaats.

    Na de gesprekken stelt de arbeidsdeskundige het arbeidsdeskundig adviesrapport op dat wordt gebruikt als leidraad bij het verdere re-integratietraject. Het doel van het arbeidsdeskundig onderzoek wordt (meestal) bepaald door 4 vragen:

    1. Is de werknemer geschikt of ongeschikt voor zijn/haar eigen werk?

    2. Indien ongeschikt, kan het werk dan worden aangepast?

    3. Indien het werk niet kan worden aangepast, kan de werknemer binnen het bedrijf ander passend werk verrichten?

    4. Zo niet, zijn er dan mogelijkheden richting ander passend werk buiten de organisatie?

     

    Wat is de werkwijze ? 

    Passend werk is werk dat de werknemer kan verrichten met zijn huidige belastbaarheid. De belastbaarheid van de werknemer wordt door de bedrijfsarts, tijdens het spreekuur met werknemer, vastgesteld in een inzetbaarheidsprofiel (IZP). In het IZP staan de beperkingen van de werknemer beschreven. De arbeidsdeskundige stelt de belasting in het werk vast.

    De arbeidsdeskundige stelt een adviesrapport op. Hierin wordt antwoord gegeven op de bovenstaande vier vragen.

    Na ongeveer 2 weken ontvangen werkgever en werknemer het concept adviesrapport. De werkgever ontvangt een conceptversie met daarin de weergave van het gesprek met de werkgever. De werknemer ontvangt een conceptversie met de weergave van het gesprek met de werknemer. De arbeidsdeskundige vraagt u om dit goed te lezen en het te laten weten als er onjuistheden in staan of als iets verkeerd geïnterpreteerd is. U krijgt daar 5 werkdagen te tijd voor. Zodra een reactie is ontvangen zal de arbeidsdeskundige een definitief rapport sturen. De werkgever en werknemer hebben correctierecht ten aanzien van de persoonlijke gegevens en de gespreksverslagen. Het correctierecht is beperkt tot dat deel. Daarmee is de onafhankelijke positie van de arbeidsdeskundige geborgd. Het rapport is voor de werknemer, werkgever en de casemanager. Met de adviezen uit het rapport kunnen werkgever en werknemer verder richting geven aan de re-integratie.

     

    Hoe kunt u zich voorbereiden op het arbeidsdeskundig onderzoek?

    Werkgever en werknemer ontvangen bij de bevestiging van de afspraak voor het arbeidsdeskundig onderzoek een vragenformulier. Vul deze zo compleet mogelijk in en stuur deze voor de gesprekken plaatsvinden naar de arbeidsdeskundige. Zijn er aanvullende vragen, dan kunnen ze vooraf of tijdens het gesprek aan de arbeidsdeskundige worden gesteld. De werknemer mag ter ondersteuning iemand bij het gesprek meenemen, bijvoorbeeld een partner of een andere (vertrouwens) persoon.

  • Verzuimexpertise met cultureel randje

    In de huidige krappe arbeidsmarkt luidt het motto alle hens aan dek. Dit kan leiden tot verhoogde werkdruk op kantoor en werkvloer. Een duur ziekteverzuim kan het gevolg zijn. Wij horen bedrijven vaak roepen “het ziekteverzuim daalt niet terwijl we toch alle instrumenten inzetten”.  En wat gebeurt er als uw werknemer dat toch overkomt en u in een spoor 1 spoor 2 traject terechtkomt?

     

    Lees het Inter-Focus artikel ‘Vitale bedrijven tappen uit interculturele vaatjes’ gepubliceerd door MKB Rotterdam-Rijnmond. 

     

    Reguliere verzuiminstrumenten dienen soms net iets anders uitgelegd en ingezet te worden bij zieke Nederlandse medewerkers met een niet-westerse achtergrond. Een belangrijk aspect is dat ook de culturele achtergrond en de taal van de zieke medewerker in het hele verzuimtraject wordt meegenomen.  

     

    Ziektepreventie is uiteraard nog beter. Voorkom ziekteverzuim door preventief een gezonde en veilige werksfeer te creëren. Werkgevers, HR en afdelingshoofden zouden vaker een interculturele ‘bril’ op moeten zetten. Intercultureel luisteren verbindt en bevordert begrip tussen medewerkers vanuit allerlei culturen. Ziekte (vaak: zich niet begrepen voelen) hoeft dan geen optie meer te zijn.  

     

    Wanneer schakelt u Inter-Focus in?

    Op organisatie- en dossierniveau kunt u Inter-Focus inschakelen in meerdere fases of momenten voor advies en persoonlijke begeleiding.  

    Dit geldt voor bestaande verzuimtrajecten voor wie u een extra, gespecialiseerde hulp nodig heeft. U krijgt een vast Inter-Focus contactpersoon en geselecteerde expert met vakkennis en interculturele ervaring. Onze coördinerende en controlerende directeur dienstverlening houdt continue de vinger aan de pols.  

    Ook voor nieuwe verzuimdossiers kunt u onze begeleiding inschakelen. Bijvoorbeeld als u nog niet kunt inschatten hoelang een verzuim gaat duren vanwege een taal- of cultureel aspect. Juist aan het begin van ziekteverzuim heeft u als werkgever baad bij het correct uitzetten van het meest optimale traject.   

    In geval van ziektepreventie en vitaliteit faciliteren wij bedrijven met diversiteits- en inclusiemaatregelen. Concrete diensten zijn bijvoorbeeld interculturele lezingen voor Arbodiensten of bedrijfsartsen. Voor HR afdelingen en afdelingshoofden faciliteren wij Diversiteit Edutainment Zoom sessies (‘train the trainer’).  

     

    Hoe wij het doen

    Wij assisteren in voortgang (rapportages) met het bijhouden van een verzuim- of re-integratiedossier, het opstellen en uitvoeren van een plan van aanpak en het voeren van voortgangsgesprekken met uw client of medewerker. 

    In het kader van eerste en tweede spoor re-integratie assisteren wij met de zoektocht naar passend werk zowel binnen als buiten uw bedrijf. Lees ook Arbeidsdeskundig onderzoek aangeboden door Inter-Focus.  

    Wij zorgen dat de formele stappen tijdig worden uitgevoerd, vanzelfsprekend rekening houdend met de Wet Verbetering Poortwachter en de geldende privacyregels. 

     

    Ontmoet ons experts team

    Ons aangesloten team van experts bestaat uit verzuim- en re-integratiecoaches, arbeidsdeskundigen en emotieverwerkingstherapeuten. Onze experts spreken meerdere talen waardoor uw medewerkers in de eigen taal te woord kunnen worden gestaan. Zij spreken onder andere Arabisch, Engels, Pools, Lets, Turks, Russisch, Slavisch, Oekraïens en uiteraard Nederlands.  

praktijkcase3.png

Praktijkcase

Een niet-westerse cliënt stuurde elke maand geld naar het thuisland. Door omstandigheden viel haar inkomen gedeeltelijk weg. Vervolgens kreeg zij geen aandacht meer van het thuisland: je bent ziek dus je telt niet meer mee. Gevolg: depressieve klachten en slechte arbeidsprestaties. Zijn Nederlandse werkgever voelt het allemaal niet aan en belde Inter-Focus…

praktijkcase2.png

Praktijkcase

Een bedrijf is super tevreden met Ayse. Zij werkt goed, ze valt goed in het team, leidinggevende zijn dik tevreden. Behalve Ayse zelf… Zij wilt wat ‘anders’ omdat zij groeit. Inter-Focus gaat het gesprek in het Turks aan. Verborgen behoeftes en talenten worden geïdentificeerd. Ayse krijgt alsnog een passende functie binnen het bestaande bedrijf. Een win-win voor alle betrokkenen!

bottom of page